JOGJAKARTA SOLO WITH SHAH JASZLE



Ya ampun,..! guey udah lama tak update myblog…. Busy bangat deh lol..ngomong sama tangan..haha. Teringat pulak Yayat kat sane kalo I berbicara bahasa Indonesia.. winddooo kammooo Yayat.!! Waduh-waduh..kok bisa deh bahasa indonesia? Hellooo ko daa kenape faziel, daa tukar warganegara ker? opss…. Laa ni I nak share my last trip hari tu pergi Jogjakarta & Solo selama 4 hari 3 malam. Apa yang best nyer trip kali ni, kami berpeluang melancong bersama actor “Shah Jaszle”. Wei, peehhhh actor tu..!! haha..Actually ni first time I was lead for 20pax to Indonesia sector. Jogjakarta yer.!! Bukan Jakarta.. ramai yang confius antara Jogjakarta (Yogyakarta) dan Jakarta.. group kami seramai 22 pax bersama actor Shah Jaszle menaiki pesawat Airasia AK1324 berlepas dari LCCT pada pukul 07.00pagi. So pukul 05.30pagi kami daa berkumpul di LCCT, mak aik! Punyer laaa awal kan… sbb u know laaa..international check in kene atleast 2hrs 30min daa kene check-in & drop luggage., pagi tu I suruh mybrother (Abg Long) anta ke airport. Nasib baik laaa Shah Jaszle datang awal..rupenye actor lagi awal dari i..hahaha.. takot laa jugak kalo Shah Jazle datang lambat, kang ape pulak kate my group..



Kali ni group yang ikot I ke Jogja Solo majoriti ialah my regular clients. So easy for me to handle dan melayan mereka., ape yang lain nye kali ni ialah I kena bawak actor -Shah Jaszle.. Shah kene melayan baik semua client2x kami sepanjang tour di Jogja Solo. Susah ke senang Shah? Hahahaha.. Mula-mula Shah tanye jugak kat I, ape yang diey perlu buat.. I jawab “senang jer Shah, u just layan my clients as a friends and sentiasa berborak dengan mereka dan menghiburkan mereka sepanjang lawatan kita di bumi Jogja Solo… I kenal Shah Jaszle dari kawan I, so senang sikit.. si Shah ni peramah jugak, friendly beb, and dia senang nak bergaul and melayan my group”.. ok laa.. I nak cerita lebih mendalam lagi mengenai lawatan kami selama 4days di bumi Yogja.

Hari pertama (21 January 2012) – setibanya kami di Jogjakarta Airport pada pukul 08.30 pagi waktu tempatan, kami di sambut oleh Tour Guide (Mr Cahyo ) dan staff Trend Tour (our supplier).



Perbezaan masa di Jogja adalah 1 jam lebih lewat / lambat dari Malaysia. Kami dibawa ke destinasi pertama iaitu melawat Kotagede (centre of luxurious silver handmade). Kami menghabiskan masa selama 1 jam lebih melawat kawasan tersebut dan melihat sendiri pekerja menghasilkan product berasaskan silver seperti replika perahu, kapal, dan binatang.










Seterusnya Lunch di local restaurant.. selepas solat zohur, kami meneruskan lawatan ke sebelah selatan jogjakarta iaitu melawat ke Kasongan (ceramics home industries centre). Disana kami melihat sendiri hasil tangan pendudk tempatan menghasilkan barangan ceramic, deco yang chantek bangat,.! Tapi syg susah nk bawak balek Malaysia. Tempat ni better dari ayer hitam kat Johor. Seterusnya kami meneruskan lawatan ke Manding (leather home industries centre).







Kami meneruskan lawatan ke  Istana Sultan, Taman Sari Water Castle. Kami menghabis masa selama 1 jam 30 minit di tempat tersebut untuk mendengar penjelasan dari local guide mengenai sejarah asal usul serta zaman kegemilangan Sultan.  











Then pada pukul 5.00ptg, kami meneruskan destinasi terakhir sebelum dinner iaitu lawatan ke Parangtritis beach untuk melihat sunset di waktu petang. Tapi sayang masa kami ke sana, cuaca mendung dan seolah2x macam nak hujan..tapiiiiiii nasib baik x hujan, cuaca mendung dan angin meniup sepoi2x bahasa,. Jadi kami mengambil peluang yang ada untuk berjalan2x di sekitar pantai Parangtritis dan menaiki motorbike 4 roda., memang syok.!! Si Shah bawak I sampai kami excident, terbalik beb..! kotor baju I and bag Gucci i..hahahaha..kehkehkeh.ermm.. tapi memang fun laa pusing2x area pantai menaiki motorbike.. selepas dinner, kami lansung aja ke hotel ya untuk urusan check in. yes..rest time sepanjang malam..!! actually tghmalam merayap lagi..hehe.opss isshhhhh.









Hari kedua (22 January 2012) – selepas breakfast di hotel, kami memulakan lawatan  ke attraction utama di Jogja iaitu Candi Borobudur. Tak lengkap lawatan kita ke Bumi Joga kalau tidak menjejak kaki ke Candi Borobudur yang merupakan tarikan utama pelancongan Indonesia. Seterusnya, setelah kepenatan disana, kami balik ke Jogja City dan meneruskan dengan aktiviti shopping di Factory Outlet. Kami menghabiskan masa shopping di Cosmo dan Omah Mode. Sebelum Dinner di local restaurant, kami berkesempatan untuk ke Malioboro Road membeli pelbagai jenis handicraft seperti Batik, Wooden Craft,  Souvenir, and local foods.

 
















Hari keTiga (23 January 2012) – breakfast di hotel, then we proceed to Solo City (mengambil masa selama 2jam untuk ke Solo City).  Kami melawat Bengawan Solo River (famous with Bengawan Solo song)..wahh Pak Cahyo,!! Tour Guide kami menyanyikan lagu Bengawan Solo… nice song.!! Even I x paham pun lirik lagu tu pasal ape…hehehehe.. Next destination ialah lawatan ke Triwindu Antique Market (which is sell all the antiques and unique goods from all places). Agak terperanjat I bila tengok duet syiling negara kita pon ade di jual kat sane…duet syiling lame.!! I mencari jugak duet zaman merdeka 1957. Tapi x jumpe pulak..macam2x ade kat situ, etc keris lame, barangan antic, duit zaman pemerintahan Majapahit, Duit zaman Belanda.. macam-macam ada..!! selepas lunch di salah sebuah restaurant di Solo, kami meneruskan lawatan ke Mangkunegaran Solo Palace dan Traditional Klewer Market (which is famous for selling traditional Solo Batik with cheap prices).. I dengan Shah berpeluang menaiki Beca mengelilingi Solo City (sementara menunggu mygroup shopping kat Klewar Market) ..Actually motif kami berdua nak mencari fast food, lapar.!! Naseb baik laa jumpa MCD…  Pukul 5.30ptg, kami balek ke Jogja dan dinner di restaurant local. malam last tu, kami celebrat birthday Mr Dev Prakash (Adik Ms Umadevi)..Surpise party for u Bro.!! hehe.

















Hari keEmpat (24 January 2012) ni kali terkahir kami berada di Jogja. Check out  hotel -bertolak dari hotel pukul 6.00 pagi dan Flight kami bertolak pada pukul 08.55 pagi.. alhamdullilah kami selamat sampai di LCCT airport pukul 12.15 tghari.






14 comments:

Farina Rashid said...

Shahrizal Jazle la skang ni... Anyway, dia baca ke blog you ??? Bg la link blog you kat dia. Mana tau dia leh leave comment sekali kan :)

Mohd Faziel said...

hahahahaa.....just text "mcg" via hp jer lol... x bgitaw diey agi pon.. hahaha...shahrizal jaszle tu name skunk... tapi daa biase panggil shah jer,..hahahhaa

Mastutik Sarbini said...

haha..well done in your 'composition'and great pics too!

Mohd Faziel said...

yeah,,,most welcome mak lang vogue.. hehehehhehehe

muhd khairi said...

mmg kena pakai batek ke?..batek u plg cute..hahah

Muhamad Zandar Zakaria said...

Kat mana tempat beli perabut dan bgm nak uruskan kargo ke malaysia? Minta pencerahan

Mohd Faziel said...

saudara Muhamad Zandar Zakaria >> im not sure about that... saye x tau mane tempat beli perabut....

Anonymous said...

kat mana tempat yang wajib di lawati kat yogja?

seha mawi said...

sory may i know more pasal tempat nie? next month saya pegi sana trip sendiri :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.
Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

11.15-11.45 airport
11.45-12.15 goto localresto
12.15-13.00 lunch
13.00-13.30 go to hotel c/in
13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
15.15-16.00 kasongan
16.00-16.30 goto parangtritis
16.30-17.30 parangtritis
17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
18.15-19.00 manding
19.00-19.30 go to local resto
19.30-20.00 dinner
20.00-20.30 drop hotel

2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

08.00-09.30 go to borobudur
09.30-10.30 borobudur
10.30-11.30 goto local resto
11.30-12.00 lunch
12.00-13.00 go to lava tour merapi
13.00-14.30 lava tour merapi
14.30-15.30 menuju chocolate monggo
15.30-16.00 chocolate monggo
16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
16.15-17.00 masjid mataram kotagede
17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
18.00-18.30 menuju local resto
18.30-19.00 dinner
19.00-20.00 drop hotel

3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

08.30-09.00 go to kraton
09.00-10.00 kraton
10.00-10.15 go to tamansari
10.15-11.30 tamansari
11.30-12.00 go to local resto
12.00-12.30 lunch
12.30-14.00 goto goa pindul
14.00-15.00 cave tubing goa pindul
15.00-16.00 goto indrayanti beach
16.00-17.00 indrayanti beach
17.00-18.00 goto bukit bintang
18.00-19.00 bukit bintang
19.00-19.30 dinner @bukit bintang
19.30-20.30 drop hotel

4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
tba c/out hotel
tba drop airport

Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

bimo mekarwangi said...

PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insya Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan mesra akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer at 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada Extra Charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada Extra Charge jika nak melawat ke Lembang & Tangkuban Perahu.

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/ Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

Riko Adryansyah said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
RIKO ADRYANSYAH

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com