TRIP TO HATYAI THAILAND

Hyep everyone.!!   Just wanted to say HI..hehe..my name is Mohd Faziel a.k.a bukan nama sebenar. Hahahaha., I nak berpantun dulu, boleh?? Haha .. Melati kuntum tumbuh melata, Sayang merbah di pohon cemara, Assalamualaikum mulanya kata, Saya sembah pembuka bicara..hehe..

Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi kerana diberikan kesempatan kepada I  untuk menghasilkan blog. Sebenarnya I bukanlah seorang yang rajin menulis blog kerana tiada komitmen dan minat yang mendalam tentang penulisan blog. Walaupun begitu, I meminati penulisan dan juga tugasan i sebagai seorang travel consultant menuntut  I supaya melakukan penulisan terutama kepada my clients and peminat-peminat i.!! Opsss ade peminat ker.? hahaha… Atleast I boleh share pengalaman I and myclient boleh tahu serba sedikit info mengenai sesuatu tempat yang pernah di lawati. Baiklah, kali ini I ingin share to all of u mengenai  my trip last month ke Hatyai (9 March – 11 March)

Kami bertolak dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS) midnight hari Jumaat. Actually I x plan pon nak ikot this trip tapi last minute I dapat tau dari myfriend Mr Khairul dari Kay-Anista Holidays, so I decide to join.  Sepanjang perjalanan, I membuta jer dalam bus sebab kepenatan balik dari keje petang tu.. Kami sampai di RNR ChangLun.. daa nak sampai kat border daa..lagi 1hrs kot kalau x silap i..hihi.. kami singgah di RNR ChangLun for fresh up @ mandi and breakfast.


Kami sampai di Imigressen Thailand dalam pukul 11 lebey.. sepatatutnya kami dijangka sampai pada jam 9 pagi, tapi sebab traffic jammed, so a bit late laa…  Kak SU.?? Gosh tour Guide kami rupanyer KAK SU wife abg Zack..so ape lagi..satu kepale laa .!! best syok laaa kak Su guide kami.. I pernah bersama kak Su mase trip kami pi Medan dulu. Oleh sebab kami kelaparan, kami teros ke Restaurant Sami untuk menjamu selera. Ermmmmm sedap makan kat situ.!! Air Teh Ais pon sedap….harga pon berpatutatan. After Lunch, kami meneruskan perjalanan ke Nora Plaza untuk shopping..!! tapi I x shopping ape pon kat situ…..why? sebab im not interested..hahahhaha.. Next destination is Thai House Honey Hatyai. Kami melawat kedai Madu dan mendengar sedikit briefing selama 15min mengenai keunikan dan kegunaan madu. Pelbagai jenis product berasaskan madu dijual disini. Kepada pengunjung yang ke Hatyai, jangan lupa yer pergi ke kedai ini.!!








Afternoon, we proceed to Floating Market. Kalau ke Hatyai memang tak sah kalau tidak ke Khong Hae Floating Market atau lebih dikenali sebagai Klonghae Hatyai Floating Market. Ianya merupakan salah satu tarikan pelancong yang datang ke Hatyai dan wajib untuk dilawati. Kami menghabiskan masa selama 3 jam di sana untuk melihat sendiri suasana pasar malam dan floating market di Hatyai. Wah.!! Very interesting for me… I like that place…



Punya laa ramai orang kat sini, pengunjung kebanyakan dari  local people. Pelbagai jenis makanan dijual untuk pengunjung, but Be Careful.!! Pastikan Halal yer…hahahaha… makanan exotic etc lipas, ulat, cengkerik & pelbagai jenis makanan pelik2x dijual untuk santapan pengunjung.. Sememangnya rugi kalau anda ke Haytai tidak mengunjungi Floating Market.!!









 Kami sampai di hotel pada pukul 09.00pm lebey..agak lewat.!! After check in, kami rest sekejap.. then my friends ajak I keluar merayap di Pekan Hatyai untuk menikmati keindahan malam dan merasa nightlife disana.



Happening? Ermmm okey memang happening guys… best…paling I suke mase jejalan naek van (Tut Tut) pusing satu Bandar Haytai..wahhhh bukan maen lagi kami dalam tu… siap pasang lagu keliling satu Hatyai.. tambang naek Tut Tut pon sangat murah….hehehe puas hati betol Ronda-Ronda malam tu… Malam tu jugak kami berkesempatan merasa local food kat sini yang sangat femes aitu Pulut Mangga, Ayam Goreng + Ketam + Udang Goreng… ermmmmmm sedappppppppp……





11March- I bangun awal mase tu sebab kelaparan..!! lepas mandi & packing barang2x,  so kami sekawan pergi ke Pasar Hatyai untuk sarapan pagi & shopping time.. sampai pukul 12.30pm I and Kay still kat pasar lagi…










kami bertolak balik selepas check out hotel pukul 1.30ptg.. dan perjalanan kami yang jauh beribu batu akhirnya sampai di KL midnight….fuhhhh kebas punggung a.k.a buntut I duduk dalam bus… actually ni first time I jalan jauh keluar oversea by land and perjalanana yang begitu memenatkan sebab masa banyak dihabiskan dalam bus….But memberikan pengalaman yang bermakna untuk i…. Thanks to organizer yang arrange kan itinerary @ package kami yang agak kelam kabut..!! hihi…

5 comments:

OrangBiasa said...

bila nak ajak aku?

Mohd Faziel said...

jom laaa wei kiter g rmai2x..

muhd khairi said...

fazer...best nye floating market!! tp apa kaitan ngn gmbar atas skali tu? kih3..

Mohd Faziel said...

hahahaha itu pic pembuka kata,, nak tarik peminat membaca kan....hahahahhahahahaa. motif sgt kan hahahaha

Anonymous said...

noq.... bagus tipnya... tapi kalo dpt INFO HARGA/BAJET untuk setiap satu perkara lagi best... cthnya mcm harga hotel, suasana dlm hotel, etc....