MyTrip to BaLi

Hyep everyone.!! Fuhhh daa 2 bulan I x updated myblog, bila sakit kemalasan melanda, camni laa jadinya, berhabuk myblog.. Hehehe..baiklah tuan tuan dan puan puan sekalian, I nak share pengalaman melancong bersama 2 orang artis tempatan iaitu Nikki & Khairul.. artis ker korang dua? Hahahaha.. Mampu? Kannnnnn….. Kali ni trip I bersama 2 of my friend same background with me, travel industry. Dua-dua Managing Director yer….bangga seyh vacation dengan Nikki and Kay. Hehehe… Kami bertiga merancang percutian ke Bali bila I and Kay dapat FREE Hotel Voucher mase attend MG Table Top hari tu… so kami bertiga beli AIRASIA sebab mase booked ticket hari tu dapat harga RM300 lebih jer… ok laa murah laa jugak kan..  Kami pergi Bali pada 16 May until 20 May, 5Days menghabiskan percutian kami bertiga di sana yang sangat menyeronokkan.. we Love Bali..

KO MAMPU..?? TIDO KAT HOT SEAT.....


16May (petang), kami disambut Pak Bagus (Tour Guide) and Pak Gedey (driver) di airport. Hari pertama kami menjejak kaki di Bali, destinasi utama yang kami tuju ialah check hotel di Kayu Manis Nusa Dua. Wow siyesly memang chantek betol  Villa Kayu Manis, mmg sesuai untuk honeymoon..terbaek punyer la.!! 
KAYU MANIS VILLA NUSA DUA


Then after check in hotel, kami memulakan perjalanan selama 1jam ke Uluwatu dan menyaksikan “Kechak Dance” . Walaupun pada mulanya kami bertiga x paham jalan cerita disebalik persembahan Kechak Dance tu, tapi bila bace balik sinopsis cerita melalui kertas yang guide bagi kat kami, so paham laa jugak ..kechak kechak kechak kechak.!! Semangat betol penari nyer yer.,. Hahaha…  kami memang terhibur dengan persembahan kechak dance yang menceritakan kisah di sebalik persembahan. Selepas itu, kami pergi ke Jimbaran Bay untuk santapan makan malam ditepi pantai..so sweet.!! Nice place for Honeymoon also.. kami  bertiga dihidangkan dengan seafood meals,. Sedap kan Niki and Kay? Kami 3 sempat lagi beli jagung bakar.. then after that we proceed to Kayu Manis Nusa Dua.. fuhhhhhh so tired for journey on first day… Malam tu kami bertiga berenang kat swimming pool Villa kami.. Rugi kalo duduk semalam tapi tak berenang.. tak gitu Kay? Hehehe..

The magnificent cliffs of Uluwatu.. beautiful.!!







kechak dance

Seafood Dinner at Jimbaran Bay

17May, after kami breakfast then check out sebab kami kene check in satu lagi hotel iaitu Discovey Kartika Plaza Kuta.. selepas check in kat hotel kedua, kami meneruskan lawatan ke Ubud Fullday Tours & Kintamani Tours.. destinasi pertama kami pagi tu menyaksikan persembahan  Barong & Kris Dance then next lawatan kami ke Ubud.  Perjalanan agak memenatkan laa jugak tapi sepanjang perjalanan kami menikmati pemandangan sawah padi yang chantek. Kami bertiga sempat singgah di Kedai Silver dan melihat demo pembuatan silver…En Nikki mengalahkan kak Ros yer beli cincin silver,,tapi siyes mmg chantek laa cincin En Niki,.,then kami melawat Pura Tirtha Empul sebuah tempat suci bagi penduduk local, disana kami berpeluang melihat aktiviti keagamaan mereka dan ramai pengunjung tempatan datang untuk menyucikan diri dan sembahyang.. sememangnya agak unik bila kita lihat sendiri mereka mandi untuk menyucikan diri.. Kami juga sempat shopping di Tapak Sireh yang menjual pelbagai jenis barangan tempatan dan kraftangan. I rase kat situ lagi murah jual barangan untuk souvenir. Seterusnya kami lunch di Sari Restaurant in Kintamani (Buffet Lunch). Ermmm sedap makanan kat restaurant tu.. tapi paling menyeronokkan bila kami lunch menghadap pemandangan Batur volcano iaitu kesan lava gunung berapi..Menurut sumber dari guide kami, gunung berapi itu masih lagi aktif, wow takot jugak kalo time kami lunch tetibe pulak meletop…hahahahhaa…mati laaa….hehehe xde laaa.. On the way balek ke Hotel Discovery Kuta, kami singgah ke Art Gallery untuk melihat koleksi gambar-gambar hasil tangan pekerja disitu,,harga satu potret bukan nyer murah..cecah RATUS jugak laa…so teman mampu lihat jer laa yer…haha. Aktiviti malam merayap sekitar Kuta area and we was take our dinner at KFC Kuta Mall.. x sedap laa..!! hahaha…
Barong & Kris Dance


Pura Tirtha Empul




TAPAK SIRENG



ART GALERY

Batur volcano



Along the way we met with the terraced paddy fields, learnt in one Geography class years back.


18May, ini hari ketiga kami di Bali dan lawatan selepas breakfast ialah Fullday Turtles Island + Bedugul + Beratan Lake + Botanical Garden + Tanah Lot Temple.. fuhhh hari ini kami lawatan kami dari pagi sampai laa malam..kepenatan yang teramat sungguh. Tapi menyeronokkan kami bila I and Kay berpeluang mencuba Parasailing.. Gosh.!! sangat sangat best.!! Walaupun fly only a few minute (dalam 10-15min) tapi pengalaman yang sangat best dalam hidup i.. hehe.. seterusnya kami menaiki boat menuju Turtles Island.. disana kami berpeluang melihat bukan sahaja Turtles tapi pelbagai jenis haiwan seperti ular, burung helang, lizards , tenggiling , burung dan banyak lagi.. pasti menyeronokkan kalo anda pergi sane..!! we was take a Buffet lunch at  Mentari Restaurant.  Next we continue tour to another temple, Ulun Danu 'the temple on water' which is on Lake Beratan at the highlands of Bedugul..  kami juga melawat Botanical Garden dan on the way balek ke Kuta, kami singgah ke Tanah Lot Temple. Tapi sayang nyer kami sampai daaa lewat, so x syok take pic sebab pemandangan daa x chantek sebab gelap.. Kami bertiga rest kat hotel then malam tu kami makan malam kat Burger King. HALAL yer.. hehehee..

Parasailing




















ONE OF SHOPPING PLACE...MUST TO VISIT.!!!

19May, hari keempat kami di Bali, selepas sarapan pagi kami check out dan menruskan lawatan site visit  5 Hotel ( Room inspection) –visit  Mercure Resort Sanur, White Rose Hotel, Alam Kul Kul , All Season Hotel  and Sun Island.. al maklum laa kami bertiga actually pergi ke Bali untuk product updated.  Melancong sambil bekerja… Hehehehe.. kami  juga melawat  Diorama Travel Management office dan makan tengahari bersama mereka di salah sebuah restaurant padang…sedap nyer dapat rasa makanan padang…hihi.. petang tu kami check in di Sun Island, iaitu hotel yang ke3 kami check in di Bali. Malam tu kami bertiga menaiki kereta kuda mengelilingi kawasan KUta,. Kami bertiga makan malam di MCD then shopping kat Hard Rock Café.


ALL SEASON

SUN ISLAND


Sun Island -This was the hotel we stayed in Bali




20May, pukul 5am kami pergi ke Airport then fly back to KUL.. Bali is definitely one of my favorite holiday destinations. My Bali trip was a success..!! I would like to thank Kay & Niki for joining the trip.
I hope this won't be my last, so Jom Bali (let's go to Bali)..

3 comments:

muhd khairi said...

i wish i'll be there soon

Mohd Faziel said...

siyesly....i like bali so much.. so best..happening sgt..!! byk2x tempat i daa jalan kat asia,. i like bali...sgt3x..hehehehe..

Gris Gincu said...

nak tanya..
p bali ni budget dlm bape ek?..
teringin nak p